3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2012. január 4. | -gabriella-, Anikó

2011 Top 10 magyar albumai

Copyright:

Itt az újév, jöhetnek az összesítések! És ha már lezárult 2011, nem árt áttekinteni azt sem, hogy tavaly milyen is volt a hazai lemezek felhozatala. Direkt nincsen sorrend, ugyanis az itt felsorolt albumokkal azt szeretnénk nektek megmutatni, hogy mi mit szerettünk a legjobban. Hátha ti is találtok olyat, amit még nem hallgattatok meg eddig.

Punnany Massif: Sun Kick

 
 
2011 leginkább az EP-k éve volt, hiszen a legtöbb zenekar ilyen formán juttatott új anyagot közönségének. Így volt ez a pécsi Punnany Massiffal is, akiknek az év második felében jelent meg Sun Kick című „kislemeze”. A korong 8 dalt tartalmaz, erről már többet nagy sikerrel játszanak különböző rádiók (Élvezd, Másfél hete). Sőt, erről a lemezről került ki egy igen szépen megvalósított videóklip is, amely a Pécs Aktuál X című számhoz készült. Még azoknak is átjön ez alapján a lokálpatriotizmus, akik esetleg nem Baranya megye szívében laknak. Részemről a nagy kedvenc, a Kopóggyá, aminek csak a címe iszonyatosan idióta, a szám üzenete viszont annál fontosabb, hogy minél több rajongóplántához eljusson. Amúgy mindegyik szám szövege és zenéje nagyon rendben van, ha így folytatják jövőre Nagyszínpadon fognak játszani.
 

 

Erik Sumo Band: Ice Tower

 
 
Ha már EP-vel kezdtünk, maradjunk is ennél. Az Erik Sumo: Ice Tower-je is megérdemli, hogy listánkon szerepeljen. Az elmúlt évben kivált a zenekarból Harcsa Veronika, ami egyébként ezt a lemezt hallgatva egyáltalán nem kár. Pláne, mert így bele lehetett kezdeni valami tök újba és ez Császi Gergővel meg is valósult. Az biztos, hogy a zenekar egyik legjobb lemeze lett, főként mert a második olyan nagy sikert nem aratott, ahhoz képest, hogy 2005-ben milyen erősen kezdtek. Az Ice Tower elmondásuk szerint egy barkács-erotikus album, amely egyben ingyenesen le is tölthető. Tíz dal szerepel rajta, és mindegyikre jellemző a kezdeti ESB-es hangzás, ám az is érződik, hogy Tövisházi Ambrusék végre mertek kísérletezni. Ami nem jött össze másodjára, az most harmadszorra igencsak nagyot szólt. Egyelőre szűkebb körökben. 
 

 

Kiscsillag: Néniket a bácsiknak

 
 
A Kiscsillag várva várt harmadik albumát is idén kaptuk kézhez. A „Néniket a bácsiknak” egy jól kidolgozott, egységes lemez lett. Lovasi András zenekara ezzel egy érett anyagot hozott létre, ami azt is jelenti, hogy a Kiscsillag hobbizenekar jellege egyre inkább megszűnőben van. Az is egyértelművé vált, hogy a Kiscsillag nem valami Kispál és a Borz utódzenekar. (Időközben pedig Kispál András is új zenekart alapított: a Velőrózsákat.) A „Néniket a bácsiknak” tartalmaz bulizós számokat, pl. a „Megjöttünk a nőkért” vagy a „Bánat”, de elszállós dalok is szerepelnek rajta, mint az „Elég a maradék” vagy a „Tudtam, hogy jönni fogsz”. Ez az idei alter-rock kínálat talán legjobbja, igényes szövegekkel és jó zenével. 
 

 

Pluto: Nevem Senki

 
 
Pluto: Nevem Senki. A Pluto 2011-ben robbant be úgy igazán a köztudatba és érdemelte ki a legjobbak között a helyet az alternatív szcénában. Ez valószínűleg az intelligens szövegeknek (Nemes András) köszönhető, amit jól kombinálnak poppos elemekkel és gitárszólamokkal. Nem csoda, hogy a rádiók is rengeteget játsszák, mondjuk a Hóembert, vagy a Mások könnyeit. Mégis az én kedvencem a 13 dalt tartalmazó lemezről a Szerelem a tajgán, amiben minden ötvöződök, amire azt lehet mondani, hogy egy tipikusan „Plutos” szám. Jövőre biztos vagyok benne, hogy sokkal több helyen lehet majd velük találkozni. 
 

 

A Kutya Vacsorája: Gumicsont

 
 
A Kutya Vacsorája rajongói igazán fura helyzetben vannak/voltak, mert a zenekarnak még csak most jelent meg az első lemeze. A 2003 óta aktív zenekar idén adta ki a „Gumicsont”-ot. 
Így állhatott elő az az abszurd helyzet, hogy aki jár a koncertekre, vagy pedig letöltötte a honlapról az ott található számokat, szinte a teljes „új” albumot ismeri. Azonban itt több esetben másként, jobb minőségben szerepelnek a számok, valamint azért egy-két újdonsággal is találkozhatunk szerencsére (pl. Menekülj!). A „Gumicsont”-ra nem került fel az „Egymagának vetett háttal”, talán csak ezt sajnáljuk…
 

 

Bérczesi Róbert: Én meg az ének: emléxel?

 
 
Bérczesi Róbert nevéhez idén nem csak a hiperkarma újjáalakulását köthetjük - ami azért az év egyik jelentős eseménye volt -, hanem a szólóalbumát is. Az Én meg az ének: emléxel? nem vadiúj számokat tartalmaz, hanem Bérczesi Robi a magyar zene olyan dalaihoz nyúlt hozzá, amelyeket fontosnak tart. Az énekes ezeket a dalokat öltöztette át egyedi „Bérczesi- köntösbe”. Ilyen pl. a „Lövölde tér”, a „Jelvény nélkül” vagy az „Engem nem lehet elfelejteni”. A stíluson az, ami különlegessé teszi ezt a lemezt, na meg, hogy egy igen izgalmas egyvelege a magyar slágereknek. 
 

 

Hősök: Négy évszak

 
 
A Hősök „Négy évszak” c. negyedik albuma elég nagy népszerűségre tett szert. Rádiókedvenc lett az Ákos előtt tisztelgő „Ikon” valamint a „Szeretném”. A „Négy évszakon” közreműködik a PASO-ból ismert KRSA és az Irie Maffia-s Busa Pista is. Sőt azt sem felejthetjük ki, hogy régebben a „Fuss el” kapcsán Likó Marcell is beszállt a Hősök életműbe.
 
A „Négy évszak” az elejétől a végéig tökéletesen sikerült, megkockáztatjuk, hogy bármelyik számból lehetne sláger. 
 

 

Supernem: Tudományos - Fantasztikus Pop

 
 
Idén annyi negyedik album jelent meg, mint égen a csillag. A Supernemnél is ez volt a helyzet, amikor kiadták áprilisban a Tudományos - Fantasztikus Pop című lemezüket. Persze az idő nekik kedvezett, egyre több slágergyanús dal került ki a korongról, a rajongótáboruk meg egyre csak duzzad. Igazság szerint, semmi rosszat nem tudtunk már akkor sem mondani Papp Szabi csapatáról, azóta pedig csak elmélyül a szeretetem irányukba. Nem csak a Hova megy ki, vagy a TuFa Pop miatt, hanem úgy am blokk az egész lemez jó, és kész. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a Hova megy kihez készült klip, szerintem ötletessége és egyszerűsége miatt 2011 legjobb magyar videója. Hallgassátok, nézzétek, szeressétek őket!
 

 

Alba Hyseni: Inner-Mission

 
 
Alba Hyseni első lemeze, az Inner-Mission sem hiányozhat listánkról. A nemrég kiadott, interneten ingyenesen is elérhető album nagy erőssége az énekesnő mély-alt hangja, illetve Csigó Tamás remek produceri és dalszerző munkája. A 12 számot tartalmazó lemez egyébként rögtön a kritikusok kedvencévé vált, de az még mindig kérdéses, hogy mennyire fog elterjedni szélesebb körökben. Kár lenne érte, ha a koncerteken mindig csak 10-20 ember lézengene. Azt is fontos még kiemelni, hogy rengeteg jó közreműködőt találtak Alba munkásságának támogatásához (Hock Ernő, Grencsó István, Dóra Attila, Bérczesi Róbert, Rozmán Zoltán, Sena), így ez is nagyban hozzájárult a magas minőség későbbi előállításához. Ha nem hiszitek el, hallgassátok meg soundcloud-on!
 

 

Yonderboi: Passive Control

 
 
Az év legnagyobb híre egyértelműen az volt, hogy Yonderboi új lemeze vére megjelenik. A Passive Control nagy előnye, hogy tipikusan olyan anyag, amit a zenebuzik imádnak. Mármint, akik fogékonyak az lassabb és mélyebb elektronikára. A dallamok és a logika a harmadik albumon is lenyűgöző és bár azt nyilatkozta, hogy többet ezzel az énekesnővel (Charlotte Brandi) nem dolgozik együtt, mégis biztosíthatjuk róla innen is, hogy passzol a zenéhez a hangja. Nem tolakszik az előtérbe és tökéletesen leköveti a dolgokat. Szép, vicces, melankolikus, slágeres, Yonderboi-os. Pont, olyan, mint amit elvártunk tőle. Inkább most az aggaszt mindenkit, hogy újabb 6 évet kell majd várni a következő lemezre?!
 

 
Anikó, -gabriella-
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. március 27.

Az Irie Maffia zenekar új dallal és klippel jelentkezett

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg ’Mellettem’ című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében. Tovább

2024. március 7.

AWS videoklip premier

Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. Tovább

2024. február 28.

A vonatos utazások, a nyár himnuszát szállította le Volosinovszky György és a BELMONDO

2023. novemberében jelent meg a Belmondo legújabb albuma Királyok kutyái címmel, amelyen az utóbbi két-három év Czutor szerzeményeit és négy vadonatúj dalt hallhat a nagyérdemű. Tovább

2024. február 8.

Huszonhét másodpercnyi ironikus társadalomkritika a Junkiestól

A dal egy görbe tükör, kritika a világunk figyelemhiányos viselkedésére, koncentrációs zavaraira. - Junkies. Tovább

2024. február 8.

Nyers, őszinte képek fűszerezik az Anyu ez hangos újdonságát

Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyanok erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob). A csapat korábban olyan dalokkal jött elő, mint a „Popkirály”, a „Hős”, a „Legnagyobb ellenségem”, a "Z generáció", a "Már nem", a Nem vagyok jó", vagy éppen a "Jobb volt nélküled". Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky