3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. november 10. | Kerényi Áron

Bëlga: Nálunk minden bulin Halloween van...

Copyright: MyMusic.hu - Nagy Enikó

November közepén fog a boltok polcaira kerülni a Bëlga zenekar legújabb meglepetése, egy közel két órás koncert-műsort tartalmazó pendrive. Péntek este, a Gödörben lévő Halloween-bulijuk előtt beszélgettünk Bauxittal és Méggel, akik többek közt azt is elárulták, hogy miért féltékeny az underground.

MyMusic: Novemberben egy rendhagyó megjelenéssel, egy pendrive-val készültök. Miért pont pendrive?

Bauxit: Régóta tervezzük, hogy egy más formájú hordozón jelentessünk meg valamit, a pendrive pedig jó, mert nem lehet másolni, mivel elég nehéz lenne ugyanolyat gyártani belőle. Szerintünk egy ideális ajándék, fel lehet használni bármire, és bankkártya formátumú lesz, így be lehet rakni majd farzsebbe, meg mindenhova, akkora lesz majd, mint egy Túró Rudi.
 
Még: Egyszerűen egy jópofa dolognak gondoltuk, és ezért akarjuk kipróbálni.

MM: Milyen számok, és miért pont azok kerültek fel rá?

Bauxit: Majdnem két órás lesz a lemez. Lesz rajta miskolci Bëlgás-élőzenés koncert, amit még nem vettünk fel, valamint lesz két olyan szám is, amit még eddig sose játszottunk. Azért gondoltuk, hogy koncertlemez, mert állítólag nagyon más a Bëlga koncerten. Mi nem látjuk magunkat, de mások azt mondják, hogy nagyon különböző, és gondoltuk, hogy ezt a különbözőséget próbáljuk érzékeltetni.

MM: Azt írjátok valahol, hogy haladni akartok a korral és trendekkel. A zeneiparnak tehát ez lenne az új igénye, hogy 320 kbps-os mp3-at kell megjelentetni?

Még: Túl sok cd-t adtak már ki. Nekem az a véleményem h kicsit uncsi volt, ilyet meg még nem csináltunk.

Bauxit: Ez az újdonság ereje. Nem nagyon van ilyen Magyarországon, már egy-két próbálkozás tudtommal volt, de amúgy ilyen nagyon nincs a világban se túl sok. Kylie Minogue mondjuk, meg a Portishead szoktak ilyeneket kidobni, ajándékként mondjuk. Mi is ilyesmire gondoltunk, szép booklet, könyvecske, aztán majd elő lehet venni 80 évesen. Amúgy meg csak a külalak változik, a 320-as mp3-mat a hangmérnök se tudja megkülönböztetni a cd-s wav-tól, rendesen meg lett ez is keverve meg masterelve.

MM: Azt írjátok, hogy forognak az interneten is Bëlga felvételek. Nem féltek attól, hogy a pendrive ezt csak meg fogja könnyíteni?

Bauxit: Ennél jobban megkönnyíteni már nem nagyon lehet. Bármilyen pendrive megkönnyíti akkor.

Még: Az előző lemezünk egy nappal a megjelenés után már fent volt a neten mp3-ban, innentől kezdve teljesen mindegy szerintem.

Bauxit: Lehet, hogy ezt majd inkább megveszik, mert lehet rá tenni bármit. Pont ezért, mert a cd eladásban még 1-2 év van, de már most is nagyon akadozik, az összeomlás szélén áll az egész iparág. Valamit ki kell találni. A kísérleti kezdeményezésekből aztán majd csak kikeveredik valami. Én a cd-t azért jobban szeretem, mert hát, én azért már idősebb vagyok. (nevet)

Még: Ezt is ugyanúgy fogják amúgy cd-n árusítani. A Verseny utcai piacon volt már olyan kiadvány, hogy Bëlga összes mp3-ban, rendesen nyomott cd-vel, fénymásolt borítóval, rajta az eddigi lemezeink, de gondolom más együtteseknek is volt már Verseny utcai megjelenésük.

Bauxit: A neten meg nincsenek még ilyen felvételek nagyon. Néha egy-egy barátunk felvette, de ez azért hosszú. Szétszedtük ugyan trackekre, de egy 2 órás felvételbe azért beletörik egy átlagos júzer bicskája.

MM: Akkor ti nem élitek meg nagyon horrorisztikusan ezt az egész zenepiaci válság-dolgot? Mármint mindenhonnan ez folyik, hogy Thom Yorke ingyen kezdi árulni a lemezét, a Red Hot Chilli Peppers meg folyamatosan kiakad ezen. Ti ezzel hogy vagytok?

Még: Mi ebből nem sokat érzékeltünk, mert nem nagyon estek vissza az eladásaink. A legutolsó lemez még nem érte el azt a 8000-es határt, mint a többi, de előreláthatólag fél éven belül ez is el fogja. Nem kezdtük elég korán, mondjuk 15-20 éve, akkor lehet, hogy mi is megéreznénk, és biztos mi is anyáznánk

Bauxit: Meg én nem tudom hogyan alakul ki a nagy zenekarok bevétele, de el tudom képzelni, hogy a legtöbb pénzük a koncerteken kívül az a jogdíjakból van. Egy-egy MTV játszásnál olyan hihetetlen jogdíjak foroghatnak, hogy az félelmetes, akár le is mondatnak a bevételük 10%-áról, ami mondjuk a cd eladásból jár nekik. Magyarországon sajnos igencsak hobbi státuszba van kényszerítve az egész szakma, mindannyiunknak mindig is volt mellette más, rendes állása, így soha nem kellett ebből élnünk.

MM: Kanyarodjunk vissza a pendrivehoz. Meséljetek egy pár szót ezekről a fotókról a bookletben.

Bauxit: Van egy Brindza Csaba nevű srác, fotózott a hajón tavasszal egy koncertünkön. Megkérdezte, hogy feljöhet-e a színpadra, mert ez a hobbija, és mondtuk neki, hogy persze, csak ne legyen láb alatt. Elküldte a fotókat, és ilyen jókat még nem nagyon csináltak rólunk, így amikor szóba jött ez a booklet, akkor megkerestük, és eljött velünk szeptemberben a bulijainkra, és végigfotózta őket.

MM: Beszéljünk akkor erről az évetekről. Idén azért beindultak a koncertjeitek rendesen, nem?

Bauxit: Úgy érzékeljük, hogy van egy ilyen újhullám a Bëlga koncertek közt. Megint csomó teltházas bulink van, és nagyon sok a felkérés. Idén másrészt több koncertet is vállaltunk. Augusztusig a szokásos havi 3-4 volt, és aztán arról felment most 4-6-ra. Az idei volt a legjobb év eddig valaha.

Még: Volt például egy fellépésünk Somorján, elhívtak minket, de nem akarunk elmenni, mert nagyon gázos volt a szervezés. Freestylers-t, meg ilyeneket szerveztek a puszta közepébe. Szerdán például nem lépett fel senki, a fesztivál első napján. Csütörtökön lettünk volna mi, meg a Kaukázus, meg a Quimby. A Quimby-sekkel folyamatos telefon-kontaktban voltunk, hogy ők mit tudnak, lesz-e valami. Este 6 óra körül értünk oda, és akkor még nem volt kész a nagyszínpad, ugye már rég játszanunk kellett volna. A Quimby amúgy haza is ment közben, mi viszont az év majdnem legjobb buliját csináltuk. Az a 400 ember, aki ott volt, az olyan felhőtlenül jól érezte magát, hogy feljöttek páran a színpadra, aztán meg mi is hívtunk fel embereket, és le kellett állítani az utolsó számnak a legvégét, mert félő volt, hogy beszakad a színpad. Iszonyatosan nagy meglepetés volt, 400 ember nagyobb bulit csinált, mint máshol 3000.

MM: És ti hogy érzitek, hosszú volt az út a Tilos Rádiós kezdetektől a 3000 fős koncertekig? A kezdeti underground pozíciótokban mi változott?

Még: Annyira fokozatos volt, hogy igazából nem vettünk észre semmilyen törést. Van 3000 fős meg van 200 fős bulink is, és így, hogy van ez is, meg az is, nem nagyon tartjuk magunkat semminek, a legnagyobb pop-együttesnek, vagy a legkisebb underground zenekarnak. Igazából itt már nem is lehet meghúzni a határt.

Bauxit: Az underground olyan, hogyha elkezdenek egy idő után sokan járni a koncertjeidre, hiába játszod ugyanazokat a számokat ugyanúgy, mint az előtt, mégsem leszel már ugyanolyan jó nekik. Az undergroundban van egy ilyen féltékenység. Olyan ez, mint ha mondjuk látom a csávón ezt a ruhát, tök jó, de gáz, mert azt hittem, csak nekem van ilyen. Ha egy jó banda kinövi magát, akkor miért ne jusson el emberekhez?

MM: Ma este Halloween-buli lesz itt a Gödörben. A show általában is hozzátartozik a koncertjeitekhez, most mivel készültetek?

Bauxit: Nekünk minden buli Halloween-buli. (mindenki nevet)

MM: Rendben, akkor majd meglátjuk pár óra múlva. Hozzáfűznétek még valamit?

Bauxit: Még csak annyit, hogy ma fog kiderülni, hogy lehet-e, de elvileg megpróbáljuk megbeszélni a Gödörrel, hogy legyen itt egy kiállítás a képekből, mert csomó nem kerül bele az albumba, meg tök jól néznének ki nagyban kinyomtatva. Ezt, ha minden jól megy, a pendrive-val együtt november közepén szeretnénk összehozni.

MM: Köszönjük az interjút, és akkor sok sikert a ma esti bulihoz, valamit a pendrive-hoz!

Kerényi Áron

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky